top of page

Lokacija

Općina Tribunj, Republika Hrvatska

Općina u Šibensko-kninskoj županiji koja je smještena u regiji Dalmaciji, točnije Središnjoj Dalamaciji. Tribunj je lociran 20-ak minuta vožnje sjeverno od Grada Šibenika i 40-ak minuta južnije od Grada Zadra. Turistički popularan ljeti i jako poznat po svojim Magarećim utrkama oko Starog grada.

 

Staro mjesto nalazilo se na brijegu s brhom Svetoga Mikule, a na vrhu brijega se nalazila srednjovjekovna utvrda Jurjevgrad s istonazivanim naseljem u podnožju. Od utemeljenja Šibenske biskupije u 13. stoljeću do konca 17. stoljeća nosi naziv Jurjevgrad.

Današnje mjesto Tribunj, izgrađeno je na otočiću koji je kasnije povezan s kopnom kamenim mostom. Po prvi puta se spominje 1484. godine pod nazivom Tribohunj. I početkom 20. stoljeća, bili su vidljivi ostaci obrambenog zida i jako otvrđenih vrata, koji su izgrađeni za brijeme mletačke vlasti radi obrane od Turaka. 

Mjesto na otočiću je mijenjalo imena od Trebić, Trebište, Trebunj, Tribouhunj, Tribohum, Trebocconi... Ime Trebunj ili Trebić dolazi od jesenskog boga sunca u poganskih Hrvata. Prema Miklošiću Tribunju ili Trebište dolazi od staroslavenske riječi značenja "mjesto gdje se žrtvuje". Općina Tribunj je ustrojena 28. srpnja 2006. godine, izdvajanjem iz Grada Vodica.

 

Tribunj, Sibensko-kninska, Republika Hrvatska
Grb opcine Tribunj
bottom of page